De superioriteit van de voetbalsport

Vaak heb ik mij afgevraagd waarom voetbal als sport zo superieur is. Ik kan na korfbal geen enkele sport bedenken die ook maar enigszins in de buurt komt. Tennis heeft zo zijn charmes, maar mist de magie van het teamgebeuren. Ooit een tennisser met een rugnummer gezien? Of Paul die tegen Jacco zegt: “Hé, kaats nou eens man!”. Erger is handbal. Ik heb eens stomverbaasd staan kijken hoe er met een balletje van 15 cm in doorsnee wordt overgegooid. Ik kon me gelukkig net beheersen om niet het veld in te rennen en dat balletje heel hard weg te schoppen. En hockey, dat is een sport voor mensen die ‘gebukt’ onder een meerderwaardigheidscomplex, de voetbalsport de rug toekeren.

Universeel

Ik kan wel alle andere sporten gaan afzeiken, maar dat kost me te veel tijd en je moet oppassen dat je geen mensen kwetst. We hebben per slot van rekening twee tennissers in ons midden. Maar goed, er bestaat dus, heel arrogant gezegd, zoiets als een gapend gat tussen voetbal en de rest van de sporten. Geen enkele sport heeft wereldwijd zoveel aanhangers en beoefenaars als voetbal. En ondanks het feit dat voetbal historisch gezien een sport van het volk is, zijn vandaag de dag alle lagen van de bevolking rijkelijk vertegenwoordigd. Geen sportevenement pulkt zoveel emoties los als een WK. En ook het EK, hoewel minder groots van opzet, mag zich tot prestigieus sportevenement rekenen. Waarom het nou voetbal is wat de toon zet, blijft een mysterie. Misschien is voetbal iets universeels, een natuurwet die net zo vanzelfsprekend is als de zwaartekracht. Mocht er ooit een ontmoeting tussen ons en een buitenaardse beschaving plaatsvinden, wat zou dan mooier zijn dan deze openingszin: “krgstnhuvmie ktpop nje”. Vertaald: “Zull’n we voetballen”. Mooi man, een intergalactisch voetbaltoernooi. Mars uit, altijd lastig!

Soccer

Het blijft verbazingwekkend dat in landen als de VS en Australië voetbal zo’n onbeduidende plaats inneemt. Dat basketbal populair is in de VS kan ik me wel voorstellen, maar American football en honkbal? Het enige indrukwekkende aan die sporten zijn de stadions, de schoudervullingen en de cheerleaders. Oké, in slowmotion is American football een ware kunstvorm, maar een hele wedstrijd in slowmotion, dat gun je een luiaard nog niet. Heel pijnlijk, blasfemisch bijna, is het woord ‘soccer’! Wie heeft dat bedacht, daar krijg je toch braakneigingen van…….Hoeaaaaghhg. Sorry. Dat in Australië voetbal amper bestaansrecht heeft vind ik nog maffer, aangezien Australië langer dan de VS gebukt ging onder de Britse kroon en dus, zou je zeggen, wel moet zijn begiftigd met deze oerengelse sport. Ze trappen daar toch liever tegen een grote ‘Skippy’bal aan. Waarschijnlijk zijn destijds alle voetbalhaters geëmigreerd. Mochten er nog suggesties of andere verklaringen voor de koppositie van deze wereldse sport zijn, misschien iets voor de volgende schrijverspen?

Sijts (a.k.a. Erik Sijtsma)

Ik geef het toetsenbord door aan Klaas Jan Holwerda

Reacties zijn gesloten.

Agenda

25 april 2019: 25 jarig Jubileum

Programma

Sponsoren